syntages-amygdalo

17/03/14


Αμύγδαλο, η γλυκιά δύναμη της φύσης

Πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα, το αμύγδαλο δεν χρησιμοποιείται μόνο στην κουζίνα, αλλά και στον κόσμο των καλλυντικών. Μάθετε για τα ευεργετικά του συστατικά και απολαύστε τη δράση του από την κορυφή έως τα νύχια.
      Pin It

Το αμύγδαλο κατάγεται από τους Φοίνικες, ενώ στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα το αμυγδαλέλαιο, που είναι πολύ θρεπτικό, αντικαθιστούσε το πολύ ακριβό ελαιόλαδο. Στη βικτοριανή εποχή, οι κυρίες στόλιζαν τη μπλούζα τους με ένα κλαδάκι από αμύγδαλο για να δηλώσουν την πίστη τους στην ελπίδα. Στην Κίνα, το αμύγδαλο είναι ταυτόχρονα σύμβολο για την ομορφιά αλλά και για τη θλίψη, ενώ στον κόσμο των καλλυντικών ο όρος αμύγδαλο παραπέμπει αυτόματα στο όμορφο δέρμα.

An almond every day….

Εύγευστο και θρεπτικό, το αμύγδαλο έχει υψηλή θερμιδική αξία (570 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λίπη, σε βιταμίνες Α και Ε, σε μαγνήσιο και πρωτεΐνες, σίδηρο, άμυλο και ασβέστιο, αποτελεί μια πραγματικά αναντικατάστατη πηγή ενέργειας για όλους και ειδικά για τους χορτοφάγους.

Χάρη στις φυσικές φαινόλες που περιέχει, βοηθά στην προστασία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά, το αμύγδαλο βοηθά στη ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους, διατηρεί τη μυϊκή μάζα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή κάνει το δέρμα να λάμπει. Λόγω του φολικού οξέος που περιέχει είναι επίσης απαραίτητο στοιχείο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και σημαντικό για όποια γυναίκα σχεδιάζει να μείνει έγκυος. Με άλλα λόγια, το αμύγδαλο αποτελεί ένα πραγματικό ελιξίριο μακροζωίας.

Σύμμαχος ομορφιάς

Από το αμύγδαλο παίρνουμε το πολύτιμο αμυγδαλέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται με πάθος στην κοσμητολογία κατά της ξηρότητας του δέρματος και των ραγάδων. Χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει, μπορεί να αντικαταστήσει την κρέμα νυκτός και την κρέμα για το στήθος, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε δηλαδή που ο κίνδυνος των ραγάδων είναι μεγαλύτερος. Το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανικό για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ από τα μάτια, αλλά και για να απολαύσετε ένα μασάζ που χαρίζει βαθιά ενυδάτωση χωρίς να αφήνει λιπαρά κατάλοιπα.

Επίσης, αποτελεί μια εξαιρετική μάσκα για τα μαλλιά, ιδίως για τα πολύ ξηρά, και χρησιμοποιείται πριν από το λούσιμο ως εξής: χτενίζουμε τα μαλλιά με μια χτένα στην οποία έχουμε βάλει λίγο αμυγδαλέλαιο, το αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να δράσει και στη συνέχεια λούζουμε τα μαλλιά μας κανονικά.

Μυστικές συνταγές ομορφιάς

Βάλσαμο για τα χείλη
2 κ.σ. κερί μέλισσας
2 κ.σ. αμυγδαλέλαιο
12 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Λιώνετε το κερί μέλισσας με το αμυγδαλέλαιο σε μπεν-μαρί, ανακατεύοντάς τα καλά. Βγάζετε το μείγμα από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε το αιθέριο έλαιο.

Άρωμα σε υφή κεριού
100 γρ. κερί μέλισσας
125 γρ. γλυκό αμυγδαλέλαιο
1 κ. σ. αιθέριο έλαιο της επιλογής σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες, όπως στην προηγούμενη συνταγή και πρόσθετετε το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας, αφού κατεβάσετε το μείγμα από τη φωτιά. Στη συνέχεια, το ρίχνετε σε γυάλινο δοχείο και το αφήνετε να κρυώσει μέχρι να πήξει.

Πίλινγκ σώματος
1 φλ. αλεύρι
2 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. γλυκό αμυγδαλέλαιο
Λίγο χλιαρό νερό

Ανακατεύετε όλα τα υλικά προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Χρησιμοποίηστε αυτό το μείγμα σαν φυσικό πήλινγκ για όλο το σώμα, κάνοντας μασάζ για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, ξέπλυνετε το σώμα σας προσεκτικά με χλιαρό νερό.

Scrub προσώπου
100 γρ. καθαρισμένα αμύγδαλα
1/2- 1 φλ. του τσαγιού γάλα ή 2 κ.σ. γιαούρτι

Ρίχνετε τα αμύγδαλα σε μπολ και σκεπάζετε με νερό. Τα αφήνετε για μια νύχτα. Στραγγίζετε και σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας, τα πολτοποιείτε στο γουδί. Ρίχνετε σε μπολ τα θρυμματισμένα αμύγδαλα και σταδιακά προσθέτετε γάλα ή το γιαούρτι, ώστε να σχηματιστεί μια πάστα που θα χρησιμοποιήσετε για απολέπιση προσώπου.

Άντζελα Μολφέτα 
efsyn.gr

 

 

Scroll to top