upnos

17/03/14


Συμβουλές για όνειρα γλυκά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κοιμόμαστε περίπου επτά ώρες κάθε νύχτα, δηλαδή περίπου μία ώρα λιγότερο από αυτό που οι ειδικοί θεωρούν το καλύτερο. Και σαν να μη φτάνει αυτό, οι επιστήμονες επιμένουν ότι αν κοιμόμαστε κανονικά και σωστά, τότε γινόμαστε πιο έξυπνες, πιο συγκεντρωμένες, με ωραιότερο δέρμα και μάλιστα πιο αδύνατες! Με άλλα.
      Pin It

Ποια, όμως, είναι τα βασικά που πρέπει να προσέχουμε ώστε όταν φτάνουμε στο κρεβάτι μας να μπορεί και να μας παίρνει ο ύπνος εύκολα; Ξεχάστε το κάπνισμα, το αλκοόλ και την καφεΐνη τουλάχιστον τέσσερις ώρες προτού έρθει η ώρα του ύπνου καθώς και τα τρία ανεβάζουν τους ρυθμούς της καρδιάς και ερεθίζουν το νευρικό σύστημα.

Ειδικότερα για το αλκοόλ, μπορεί σε πρώτη φάση να δημιουργήσει υπνηλία αλλά είναι εξίσου πιθανό να σας κάνει να ξυπνήσετε στο μέσο της νύχτας και να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε. Άλλη μία παράμετρος είναι το βραδινό φαγητό. Υπολογίστε να έχετε φάει περίπου δύο ώρες πριν ώστε να έχετε προλάβει να χωνέψετε. Εξίσου σημαντικό είναι να μην πηγαίνετε ποτέ στο κρεβάτι σας πεινασμένες.

Μερικές ακόμη συμβουλές:

  • Προσπαθήστε να έχετε τακτικές ώρες ύπνου και ξυπνήματος. Και μην αλλάζετε την ώρα που ξυπνάτε περισσότερο από μία ώρα τα Σαββατοκύριακα.
  • Διατηρείτε τη θερμοκρασία το δωματίου σας γύρω στους 18 με 20 βαθμούς. Η υψηλή θερμοκρασία φέρνει δυσφορία, αλλά και η ψύχρα είναι ακόμη χειρότερη. Μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία του σώματος πέφτει στο χαμηλότερο σημείο της κατά τη διάρκεια του ύπνου, άρα ένα κρύο δωμάτιο επιτείνει το πρόβλημα.
  • Αν στριφογυρνάτε με χιλιάδες σκέψεις που σας απασχολούν, καλύτερα να σηκωθείτε και να τις σημειώσετε σε ένα χαρτί. Αν παρ' όλ' αυτά παραμένετε ξύπνιες για πάνω από είκοσι λεπτά, καλύτερα διαβάστε, δείτε μια ταινία ή χαζέψτε ένα περιοδικό, ελπίζοντας ότι θα κουραστείτε. Και μόνο τότε επιστρέψτε στο κρεβάτι σας.

Όλα του ύπνου τέλεια

Το κατάλληλο, ανατομικό στρώμα, το σωστό –κατά προτίμηση πουπουλένιο- μαξιλάρι, το ανάλαφρο πουπουλένιο πάπλωμα και τα όμορφα, απαλά και καθαρά σεντόνια είναι οι «βάσεις» του κρεβατιού σας, που αν μη τι άλλο προκαλούν για χαλάρωση και καλό ύπνο. Τα αρωματικά αιθέρια έλαια που προσφέρουν την ηρεμιστική και ανάλαφρη ευωδιά τους, όπως της λεβάντας, της βανίλιας, του τριαντάφυλλου, δημιουργούν και πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

Αλήθεια ή ψέματα;

Ας δούμε αν ορισμένες απόψεις ευσταθούν:

  • Ο περισσότερος ύπνος μας κάνει πιο λεπτές. ΑΛΗΘΕΙΑ. Οι περισσότερες ώρες ύπνου μπορούν να αλλάξουν την ενδοκρινική λειτουργία, η οποία επηρεάζει την απορρόφηση και συσσώρευση του λίπους στο σώμα.
  • Ο μη καθαρισμός του προσώπου το βράδυ πριν απότον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει ακμή. ΑΛΗΘΕΙΑ
  • Αν κοιμάστε με το πρόσωπο χωμένο στο μαξιλάρι, μπορεί να αποκτήσετε πιο γρήγορα και πιο πολλές ρυτίδες. ΑΛΗΘΕΙΑ. Οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα και από μία πλευρά, τείνουν να παρουσιάζουν περισσότερες ρυτίδες από αυτή την πλευρά. Αν και πραγματικά δεν είναι αυτός ο κυριότερος λόγος. Η έκθεση στον ήλιο και η κληρονομικότητα παίζουν σημαντικότερο ρόλο.

efsyn.gr

Scroll to top