egkefalos

16/07/14


ΥΓΕΙΑ

Μείωση θνησιμότητας από εγκεφαλικό

Αμερικανική έρευνα έφερε στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν πως λιγότεροι άνθρωποι παθαίνουν πια εγκεφαλικό αλλά και όσοι το παθαίνουν, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
      Pin It

Ο καλύτερος έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και η ευρύτερη χρήση φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, κυρίως των στατινών, μειώνουν τη συχνότητα και τη θνησιμότητα των εγκεφαλικών και στα δύο φύλα.

Από την αντίθετη πλευρά όμως η αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανότατα δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνοντας την πιθανότητα και τη σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού.

Προς το παρόν η έρευνα αφορά μόνο τις ΗΠΑ, όμως είναι πιθανό η εικόνα να είναι ανάλογη για τα εγκεφαλικά και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Τζόζεφ Κόρες της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Μπλούμπεργκ» του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 14.500 άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών, που δεν είχαν πάθει ποτέ εγκεφαλικό το 1987.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία τους έως το 2011, καταγράφοντας τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για εγκεφαλικό, καθώς και τους πρόωρους θανάτους εξαιτίας αυτού του περιστατικού. Το 7% αυτών των ανθρώπων (1.051) έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκεια αυτής της περιόδου και από αυτούς, το 10% πέθαναν μέσα σε 30 μέρες, το 21% σε ένα χρόνο, το 40% σε πέντε χρόνια και το 58% σε περισσότερα.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε μείωση κατά 24% στην εμφάνιση πρώτου εγκεφαλικού σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες δεκαετίες, καθώς και μείωση κατά 20% ανά δεκαετία στους θανάτους μετά από εγκεφαλικό. Η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό ήταν πολύ πιο αισθητή στα άτομα άνω των 65 ετών και σχεδόν ανύπαρκτη στους κάτω των 65 ετών. Αντίστροφα, η μείωση στην πρόωρη θνησιμότητα λόγω εγκεφαλικού ήταν μεγαλύτερη στους κάτω των 65 ετών από ό,τι στους άνω των 65 ετών, καθώς οι νεότεροι άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό, επιβιώνουν πλέον περισσότερα χρόνια.

Η διαχρονική βελτίωση έχει φέρει ικανοποίηση στην επιστημονική κοινότητα, όμως η ταχύτητα επέκτασης της παχυσαρκίας αυξάνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top