29/09/13


Αλληλεγγύη από καρδιάς

H καρδιοαναπνευστική ανακοπή χτυπάει ξαφνικά και απαιτεί αντιμετώπιση από το πρώτο λεπτό. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από τον διπλανό μας είναι επιβεβλημένη και καθοριστική για να μας διατηρήσει στη ζωή, υποστηρίζοντας τις βασικές λειτουργίες μας. Ας αποκτήσουμε τη γνώση που θα σώσει τη ζωή μας, γιατί 1 στους 3 πεθαίνει πριν.
      Pin It

ygeiaH καρδιοαναπνευστική ανακοπή χτυπάει ξαφνικά και απαιτεί αντιμετώπιση από το πρώτο λεπτό. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από τον διπλανό μας είναι επιβεβλημένη και καθοριστική για να μας διατηρήσει στη ζωή, υποστηρίζοντας τις βασικές λειτουργίες μας. Ας αποκτήσουμε τη γνώση που θα σώσει τη ζωή μας, γιατί 1 στους 3 πεθαίνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο

 

H αναζωογόνηση ξεκινά από τον τόπο της ανακοπής. Εκεί βρίσκονται πολίτες. Εμείς. Κάθε χρόνο 10.000 συμπολίτες μας θα μπορούσαν να έχουν σωθεί από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, αν ο καθένας από εμάς γνώριζε πώς να εφαρμόζει σωστά θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις διάσωσης.

 

Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί την πλέον επείγουσα ιατρική κατάσταση, γιατί ο κρίσιμος χρόνος παρέμβασης είναι ελάχιστος. Η εγκεφαλική βλάβη ξεκινά σε μόλις 4 λεπτά, ενώ, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, ο εγκεφαλικός θάνατος σε 10 λεπτά θεωρείται βέβαιος. Η επίπτωση της καρδιακής ανακοπής είναι μεγάλη, υπολογίζεται ότι 700.000 άτομα κάθε χρόνο υφίστανται καρδιακή ανακοπή στην Ευρώπη.

 

Ενας στους τρεις που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου πεθαίνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Οι πιο πολλοί εντός μίας ώρας από την έναρξη των οξέων συμπτωμάτων, κυρίως κοιλιακή μαρμαρυγή ή άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία γι’ αυτές τις αρρυθμίες είναι ο απινιδισμός.

 

Οταν δεν υπάρχει διαθέσιμος απινιδωτής, η εφαρμογή υψηλής ποιότητας καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από πολίτες είναι επιστημονικά επιβεβλημένη και καθοριστική.

 

Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι η αλυσίδα των ενεργειών που πρέπει να κάνει ο διασώστης για να διατηρήσει το θύμα καρδιακής ανακοπής στη ζωή και να υποστηρίξει όλες τις βασικές λειτουργίες του.

 

Η κλασική αλυσίδα της επιβίωσης είναι το σύμβολο στην προτεραιότητα της εφαρμογής των δεξιοτήτων γι' αυτή. Αποτελείται από τέσσερις κρίκους στενά συνδεδεμένους μεταξύ τους. Οι τρεις πρώτοι κρίκοι της αλυσίδας της επιβίωσης περιλαμβάνουν την άμεση αναγνώριση του θύματος και κλήση για εξειδικευμένη βοήθεια, την εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης, καθώς και την έγκαιρη χορήγηση απινιδισμού στους απινιδώσιμους ρυθμούς. Ο τέταρτος κύκλος αντιστοιχεί στην εντατική φροντίδα μετά την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε εξειδικευμένο κέντρο.

 

Η εκπαίδευσή μας στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας. Είναι απλή, εύκολη και απαιτεί μόλις λίγο χρόνο από τις πολυάσχολες ζωές μας και είναι ίσως αυτή που θα σώσει τον αδερφό ή τη μητέρα μας.

 

Ας εκπαιδευτούμε. Εχουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι λίγο.

 

Scroll to top