27/10/13


Βits 'n' pieces

5 επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν…

...οι γυναίκες μάχονται!.
      Pin It

…οι γυναίκες μάχονται!

 

Το χαμηλό εισόδημα καθυστερεί την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, λέει νέα μελέτη που δημοσιεύει το JAMA Surgery. Οι γυναίκες που αναβάλλουν τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού -και άρα έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης- έχουν χαμηλές οικονομικές αποδοχές. Οι γυναίκες που καθυστερούν -άνω των έξι εβδομάδων – τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου μετά τη διάγνωσή τους έχουν μικρότερη επιβίωση σε σχέση με εκείνες που αντιμετωπίστηκαν αμέσως μετά τη διάγνωση. «Τελικά, είναι ξεκάθαρες οι ανισότητες στην υγεία», καταδεικνύει η μελέτη.

 

Το περπάτημα συνδέεται με τον χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Cancer Epidemiology, Biomakers, and Prevention. Το περπάτημα μείωνε τον κίνδυνο διάγνωσης του καρκίνου ακόμα και στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για τις οποίες ήταν η μοναδική φυσική δραστηριότητα, επισημαίνει η ομάδα της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρίας που ανέλυσε τους ιατρικούς φακέλους 70.000 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Για τις μισές γυναίκες που περπατούσαν τουλάχιστον επτά ώρες την εβδομάδα ο κίνδυνος έπεφτε κατά 14%, σε σύγκριση με τις γυναίκες που περπατούσαν τρεις ή λιγότερες ώρες εβδομαδιαία, ενώ οι γυναίκες που ασκούνταν παραπάνω είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου.

 

Ο θηλασμός μειώνει την απειλή του καρκίνου του μαστού, επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Nursing. Οι γυναίκες που θηλάζουν περισσότερο από έξι μήνες έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε μικρότερη ηλικία -φτάνει να μην καπνίζουν- σε σύγκριση με γυναίκες που δεν θηλάζουν. Η μελέτη των ιατρικών φακέλων 504 γυναικών έδειξε ότι εκείνες που δεν είχαν θηλάσει διαγνώστηκαν με τον καρκίνο -κατά μέσον όρο- 10 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τις γυναίκες που θήλασαν τα μωρά τους. Η πιθανότερη βιολογική θεωρία που εξηγεί τα οφέλη του θηλασμού είναι οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

 

Η κατανάλωση ιχθυελαίων μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση Κινέζων ερευνητών στο British Medical Journal. Η υψηλή κατανάλωση ιχθυελαίων και θαλασσινών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τύπου n-3 σχετίζεται με μείωση κατά 14% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ανάπτυξης του καρκίνου, επισημαίνουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος χρειάζεται να καταναλώνονται τουλάχιστον 1-2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως είναι οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος.

 

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού χρειάζεται να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δείχνει μελέτη του εθνικού Ογκολογικου Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Οι ασθενείς που ακολουθούσαν μια υψηλών γαλακτοκομικών λιπαρών δίαιτα είχαν «υψηλότερη θνησιμότητα του καρκίνου καθώς και υψηλότερη θνησιμότητα εν γένει». Συγκεκριμένα οι γυναίκες που κατανάλωναν μία και περισσότερες μερίδες τέτοιων γαλακτοκομικών ημερησίων είχαν 64% υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αίτιο και 49% αυξημένες πιθανότητες θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά την περίοδο συντήρησης της θεραπείας.

 

 

Scroll to top