01/12/13


Βits 'n' pieces

4 σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν…

4 σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν... ...πως χρειάζεται προσοχή!.
      Pin It

…πως χρειάζεται προσοχή!

 

Η σοβαρή απώλεια ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, λέει νέα δημοσίευση στο SLEEP. Κλονίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δράση του, λέει η συγγραφέας της μελέτης Dr. Katrin Ackermann, η οποία συνεχίζει την έρευνα με σκοπό να αποκαλύψει τους μοριακούς μηχανισμούς πίσω από τη χρόνια στέρηση ύπνου και τον ρόλο της στην ανάπτυξη των ασθενειών. Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών και παθήσεων, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Αλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο επαρκής ύπνος βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι η μακροχρόνια στέρησή του αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς αναγνώρισαν επιστήμονες του Harvard. Η πρωτεΐνη GEF-H1 είναι υπεύθυνη για την πρώτη αντίδραση του οργανισμού, αναφέρει η δημοσίευση στο Nature Immunology. Η εν λόγω πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση των μακροφάγων -σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού- να αντιδράσουν σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη. «Η ανίχνευση του ιικού γενετικού υλικού μέσα σε ένα μολυσμένο κύτταρο είναι κρίσιμη στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της λοίμωξης και την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε ολόκληρο τον οργανισμό», εξηγούν οι ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν ότι η ανακάλυψη τους θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες των ιών που έχουν εφεύρει τρόπους να ξεγελούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού του οργανισμού.

 

Γονίδια και ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζονται από τη φτώχεια και το στρες, λέει νέα δημοσίευση στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων με τη στενή παρατήρηση μιας διαδικασίας που ονομάζεται γονιδιακή μεθυλίωση. H έρευνα κατέδειξε ότι η φτώχεια στην παιδική ηλικία αφήνει το σημάδι της στα γονίδια. «Βρήκαμε βιολογικό κατάλοιπο της φτώχειας στις μικρές ηλικίες», λέει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας της μελέτης Μichael Kobor. Το ίδιο και το στρες στους ενήλικες, προσθέτει. Και στις δύο περιπτώσεις οι αλλαγές αυτές προδίδουν τις μελλοντικές αποκρίσεις του ανοσοποιητικού, το οποίο δεν μένει ανεπηρέαστο.

 

Υπεύθυνα για την ευπάθεια των νεογνών στις μολύνσεις είναι συγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικά κύτταρα και όχι η η ανωριμότητα ή ανυπαρξία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, επισημαίνει δημοσίευση στο Nature. Είναι τα ίδια κύτταρα που επιτρέπουν στα καλά βακτήρια να αποικίσουν με ασφάλεια στα έντερα των μωρών. Το εύρημα μπορεί να προκαλέσει σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις στα νεογέννητα, καθώς και στην έρευνα για νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας. Οι πρώτες λίγες ημέρες μετά τη γέννησή τους αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού καλείται να προσαρμοστεί σε πολλούς παράγοντες διέγερσης, όπως είναι τα περιβαλλοντικά μικρόβια που δεν είναι παρόντα στη μήτρα, αλλά αμέσως αποικίζουν στους ιστούς, όπως το έντερο και το δέρμα.

 

Scroll to top