Pin It

HPV (Human papilloma virus) ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων

 

Η πληροφόρηση γύρω από τον HPV επικεντρώνεται στις γυναίκες, αφού ο ιός αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αλλά ο HPV μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και στους άνδρες επιτείνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του στόματος και των γεννητικών οργάνων

 

Το 2002 πάνω από μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα καρκίνου, 5,2% του συνόλου των νέων κρουσμάτων καρκίνου, παγκοσμίως οφείλονταν στον HPV, καθιστώντας τον μία από τις πιο μολυσματικές αιτίες του καρκίνου

 

Tον γνωρίσαμε ως τον ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Βρήκαμε εμβόλιο, ξεκίνησαν προγράμματα εμβολιασμού στις έφηβες σε πολλές χώρες απέναντι στα στελέχη του HPV που πιστεύεται ότι ευθύνονται για περισσότερο από το 70% του καρκίνου, ο οποίος μετρά 12.000 νέα κρούσματα και περίπου 4.000 θανάτους μόνο στις ΗΠΑ ετησίως.

 

Τότε ο άνδρας ήταν φορέας, η γυναίκα νοσούσε.

 

Υπήρχαν ωστόσο μελέτες, όπως αυτή στο Journal of Clinical Oncology (Φεβρουάριος 2008), που αναδείκνυαν ότι «εντοπίζεται κίνδυνος σε μια σειρά από καρκίνους του στόματος και των γεννητικών οργάνων στους άνδρες που προκαλούνται από τη λοίμωξη HPV, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν εμβολιαστικά προγράμματα για τους άνδρες κατά του HPV». «Μέχρι στιγμής», συνέχιζε η επιστημονική δημοσίευση ομάδας του Johns Hopkins, «το κύριο επιχείρημα για τον εμβολιασμό των ανδρών είναι για να σταματήσει τη διασπορά του ιού στις γυναίκες, μειώνοντας τις περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

 

Οσο περνούσαν τα χρόνια και η έρευνα προχωρούσε τα δεδομένα άλλαζαν. Μελέτη στο JAMA (The Journal of the American Medical Association – Ιανουάριος 2012) αποκάλυπτε πως ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες 14 έως 69 χρόνων στις ΗΠΑ o επιπολασμός της στοματικής λοίμωξης του ΗPV είναι περίπου 7% με αυτόν να είναι πολύ υψηλότερος στους άνδρες.

 

Μεταγενέστερη μελέτη στο Journal of Infectuous Diseases (Ιούνιος 2013) έδειξε ότι, παρά την ύπαρξη εμβολίου που προορίζεται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών, μόνο το 50% των κοριτσιών και πολύ μικρότερο ποσοστό αγοριών είχαν λάβει την πρώτη δόση της τριλογίας. Παράλληλη μελέτη που δημοσίευσε το British Medical Journal δείχνει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστραλία μείωσε αισθητά τις νέες διαγνώσεις HPV.

 

Μετά τις δηλώσεις Ντάγκλας για τη διάγνωσή του με καρκίνο του λάρυγγα τον οποίο συνέδεσε με τον HPV, νέα μελέτη που δημοσίευσε το Journal of Clinical Oncology (Ιούλιος 2013) έδειξε ότι ένα στα τρία κρούσματα στοματοφαρυγγικoύ καρκίνου σχετίζονται με τον HPV.

 

Μελέτη που δημοσιεύει το BMJ – Sexually Transmited Infections (Ιούλιος 2013) δείχνει ότι και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες πρέπει να εμβολιάζονται κατά του ιού HPV καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των γεννητικών οργάνων και ειδικότερα καρκίνου του πρωκτού είναι περισσότερο από 15 φορές υψηλότερος ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από ό,τι στους ετεροφυλόφιλους άνδρες.

 

Κάποιοι μεταξύ των 30 τύπων του HPV που σχετίζονται με τους καρκίνους των γεννητικών οργάνων μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του πρωκτού ή του πέους στους άνδρες.

Scroll to top